2 Φεβ 2007
Οι τάσεις του μάρκετινγκ το 2007
Οι τελειόφοιτοι των πανεπιστημίων, οι γυναίκες με υψηλά εισοδήματα και το social networking είναι, μεταξύ άλλων, οι στόχοι προς τους οποίους πρέπει να στραφεί το marketing κατά τη διάρκεια του 2007.
Ακόμα κι αν χάναμε παντελώς την αίσθηση του χρόνου, θα καταλαβαίναμε ότι η περίοδος των γιορτών είναι πίσω μας κι ότι διανύουμε τις πρώτες μέρες ενός νέου χρόνου από δύο αλάνθαστες ενδείξεις: τον ελαφρά μετατοπισμένο προς τα δεξιά δείκτη της ζυγαριάς και την πληθώρα άρθρων με προβλέψεις για τη νέα χρονιά. Πιστό στις παραδόσεις της εποχής, το περιοδικό Enterpreneur καταθέτει τη δική του άποψη ως προς το πού πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι marketers μέσα στο 2007.
Τα χρυσοφόρα target groups
Η ανάγκη των επιχειρήσεων για ακόμα πιο εξειδικευμένη στόχευση συνεπάγεται τη μεγαλύτερη κατάτμηση της αγοράς και τη δημιουργία νέων καταναλωτικών ομάδων στόχων. Το περιοδικό Enterpeneur και η ειδικός σε θέματα marketing Kim Gordon στο άρθρο της «10 Marketing Trends to Watch in 2007», καλούν τους marketers να στρέψουν την προσοχή τους σε δύο target groups με ιδιαίτερη δυναμική: τους τελειόφοιτους πανεπιστημίου και τις γυναίκες με υψηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με την έρευνα «Y2M: eGrad College Graduate Survey», οι τελειόφοιτοι που βρίσκονται στο κατώφλι της ένταξής τους στην αγορά εργασίας και τον κόσμο των ενηλίκων δαπανούν σημαντικά ποσά σε ρούχα για executive εμφανίσεις, αεροπορικά εισιτήρια, έπιπλα (για το πρώτο τους σπίτι) και ιδιωτική ασφάλιση υγείας. H καταναλωτική ομάδα των τελειοφοίτων εντάσσεται στους σημαντικούς χρήστες internet, ενώ το 80% αυτών πραγματοποιεί online αγορές. Ως εκ τούτου, η στόχευση στους τελειόφοιτους μέσω τακτικών online marketing μπορεί αν αποφέρει αξιόλογα αποτελέσματα.
Όσον αφορά την ελληνική αγορά, μέσα στο 2006 οι φοιτητές εν γένει (όχι μόνο οι τελειόφοιτοι) αποτέλεσαν δημοφιλές κοινό-στόχο για επιχειρήσεις από το χώρο του οικιακού εξοπλισμού, της κινητής τηλεφωνίας και του internet. Η στόχευση στους έλληνες τελειόφοιτους ενδεχομένως να επηρεάζεται και από το γεγονός ότι στη χώρα μας η ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών σπουδών δεν ισοδυναμεί με είσοδο στον εργασιακό στίβο και εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας.
Το ότι η αγοραστική δύναμη των γυναικών αυξάνεται ανάλογα με τα εισοδήματά τους σαφέστατα δεν είναι νέο στον κόσμο του marketing. Όταν τα ετήσια εισοδήματά τους φτάνουν τα 60.000 ευρώ, τα πράγματα σοβαρεύουν. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι οι ευκατάστατες γυναίκες διαβάζουν εφημερίδες, ακούν ραδιόφωνο, βλέπουν τηλεόραση, ανταποκρίνονται θετικά στο direct mail και –εσχάτως– χρησιμοποιούν σε μηνιαία βάση το internet σε ποσοστό 94,3% (σύμφωνα με το Media Audit), τότε έχουμε αφορμή για παγκόσμιο marketing πάρτι. Για το 2007, οι υψηλά αμειβόμενες γυναίκες κι όχι οι άντρες 18-34 ετών αποτελούν το «χρυσό» target group για τους ενασχολούμενους με την ψηφιακή διαφήμιση marketers.
Το άρθρο της Kim Gordon καταρρίπτει το μύθο της χαμηλά αμειβόμενης και τεχνοφοβικής γυναίκας, όχι όμως και το κλισέ της «φλύαρης». Εντούτοις, η καλώς εννοούμενη πολυλογία των γυναικών είναι μάλλον καλό νέο για τους απανταχού marketers, οι οποίοι πίνουν νερό στο όνομα του word of mouth. Σύμφωνα με έρευνα της Lucid Marketing με τίτλο «U.S. Adults: Word of Mouth Communications», οι γυναίκες τείνουν να μοιράζονται τις θετικές τους εμπειρίες από την κατανάλωση προϊόντων ή υπηρεσιών σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι οι άντρες. Ειδικότερα οι ευκατάστατες γυναίκες αποτελούν τους ιδανικούς κοινωνούς μιας μάρκας, αφού η έρευνα απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν μεγαλύτερο κύκλο επαφών καθώς και ότι οι καταναλωτές με ετήσια εισοδήματα πάνω από 77.000 ευρώ τείνουν να συστήνουν ευκολότερα προϊόντα σε άλλους καταναλωτές απ’ ότι τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα.
Μέσα στα μέσα
Ο multitasker καταναλωτής ήρθε για να μείνει! Σύμφωνα με την έρευνα «Simultaneous Media Survey» της BIGresearch, το 65% των θεατών παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα διαβάζοντας ταυτόχρονα, ενώ το 51% των ακρατών ακούει ραδιόφωνο ενώ διαβάζει εφημερίδα. Ως εκ τούτου, μέσα στο 2007 η μπίλια κάθεται πάλι στις ολοκληρωμένες καμπάνιες, οι οποίες βασίζονται σε σχετικό με την ομάδα-στόχο περιεχόμενο.
Αντίθετα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, η απόλυτη κυριαρχία του multi tasker καταναλωτή δεν εκτοπίζει τα παραδοσιακά μέσα, ούτε την έντυπη επικοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα Scarborough, το ποσοστό αναγνωστών που επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση μιας εφημερίδας χωρίς να διαβάζουν την έντυπη έκδοση, κυμαίνεται από 2%-15% του ενιαίου αναγνωστικού κοινού εφημερίδων (Integrated Newspaper Audience).
Έχοντας διασαφηνίσει ότι τα sites των εφημερίδων δεν απειλούν τις έντυπες εκδόσεις, η προσοχή των marketers στρέφεται στο βέλτιστο τρόπο προβολής, μέσα από ένα συνδυασμό καταχωρίσεων και online διαφημίσεων. Η πλειοψηφία των ατόμων που επισκέπτονται σε τακτική βάση τα sites των εφημερίδων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-34 ετών, έτσι οι διαφημιζόμενοι που στοχεύουν σε αυτούς περιλαμβάνουν απαραίτητα στο πλάνο μέσων τους το συνδυασμό καταχωρίσεων και banners, βάσει των ειδικών προσφορών που σχεδιάζουν τα εμπορικά τμήματα των εφημερίδων.
Ο… αναζητών αμειφθήσεται!
Η αναζήτηση πληροφοριών, έντυπα και ηλεκτρονικά, έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ανθηρή διαφημιστική αγορά, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο 2007. Ιδιαίτερα οι τοπικές επιχειρήσεις θεωρούν τόσο τους παραδοσιακούς «χρυσούς οδηγούς», όσο και τις μηχανές αναζήτησης ως εξόχως αποτελεσματικά μέσα προβολής.
Σε έρευνα του Kelsey Group αποκαλύφθηκε ότι το 44% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών ανατρέχουν στις σελίδες των χρυσών οδηγών όταν αναζητούν μια πληροφορία τοπικού περιεχομένου. Εντούτοις, οι έφηβοι προτιμούν τις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης, καθώς μόνο το 28% αυτών ανοίγουν τους χρυσούς οδηγούς προκειμένου να βρουν τα στοιχεία κάποιας επιχείρησης.
Είτε σε έντυπους οδηγούς, είτε σε ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης, το βέβαιο είναι ότι η τα οφέλη προβολής για την επιχείρηση που θα προσέξει το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μεγάλα. Επικαλούμενη τις έρευνες iProspect και Jupiter Research –σύμφωνα με τις οποίες το 62% των χρηστών κλικάρουν συνδέσμους στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων μηχανής αναζήτησης– η Gordon προτρέπει τους marketers να επιμελούνται τα εταιρικά sites με τέτοιο τρόπο ώστε να περιέχουν καίριες λέξεις-κλειδιά, αλλά και να επενδύουν διαφημιστικά κονδύλια στο paid-search advertising.
Από τη μεριά των μηχανών αναζήτησης, φαίνεται ότι η εστίαση στο τοπικό περιεχόμενο θα είναι η νέα μεγάλη τάση του 2007. Είναι χαρακτηριστικό ότι –σε σχετικά χαλεπούς για τις εφημερίδες καιρούς– οι τοπικές εφημερίδες αποκομίζουν σημαντικά κέρδη προβάλλοντας τοπικές επιχειρήσεις στις ιστοσελίδες τους.
Αντί επιλόγου, μια τάση που αφορά αποκλειστικά στο internet και την online διαφήμιση. Όπως έχει ήδη γίνει φανερό από την αύξηση των χρηστών YouTube και MySpace, το 2007 θα είναι η χρονιά του video, κι όχι μόνο για σκοπούς social networking. Η ανάπτυξη web video εφαρμογών δίνει νέα διάσταση στην παλαιότερη εφαρμογή του web conferencing, το οποίο αναδεικνύεται ως η μεγάλη διαδικτυακή τάση για τα στελέχη που δεν έχουν τον απαιτούμενο για επαγγελματικά ταξίδια χρόνο. Αν λάβουμε υπόψη το διαφημιστικό οργασμό που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα χιουμοριστικά videos, μπορούμε να σχηματίσουμε μια ιδέα για τις δυνατότητες προβολής που προσφέρει η εφαρμογή του web conferencing, ειδικά για τους διαφημιζόμενους που στοχεύουν το ενήλικο, εξειδιευμένο κοινό.
Επιμέλεια ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΚΙΝΗ για το Marketing Week
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου